Algas pardas
As algas pardas ou feófitas son un grupo de algas que pertenecen á clase Phaeophyceae no reino dos Protistas.
O seu nome común é “alga parda” pero seu nome científico e Phylum Phaeophyta .
Constituen as algas máis complexas no desarrollo morfolóxico e anatómico. As algas pardas son pluricelulares e en algunhas especies, mostran semellanza superficial coas raíces, talos e follas das plantas máis evolucionadas. Agárranse as rochas polo rizoide que é como unha raíz pero que nin penetra no sustrato nin absorbe nutrientes e realizan a fotosíntese en un órgano especial chamado filoide.As paredes das súas células compóñense dunha celulosa semellante a que presentan as algas vermellas e as súas caras exteriores están recubertas por un composto peptídico xelatinoso chamado alginato, que as protexe da desecación cando, ao retirarse as augas mariñas, quedan o descuberto. Algunhas especies posuen como órganos especiais unhas bolsas cheas de aire que sirvenlles de flotadores, que axudan a manter rectas as algas e, sobre todo, nas que son moi longas, as elevan considerablemente cara a luz. Posuen un crecemento rápido, e poden chegar a medir ata 200 metros de altura.
Viven aferradas as rochas, fondos ou mesmo a outras algas, casi na súa totalidade en hábitats mariños, nas costas rochosas das zonas templadas e subpolares e excepcionalmente en augas doces.
Son autótrofas e aliméntanse obtendo a luz solar mediante un órgano especial chamado filoide. Realizan fotosíntesis utilizando clorofila C e pigmentos fotosintéticos especiais (fucoxantina, carotina y xantofila).Os nutrientes tómaos da auga do mar en especial do fitoplacton .
A súa carácterística especial e a súa cor debida a un pigmento “fucoxantina” que é un pouco máis sensible a luz cá clorofila , de aí que poidan vivir en augas máis profundas .
Utilízanse como estabilizantes (E-401, 407..) da emulsión, na fabricación de xeados , como fertilizantes, como fonte de alimentos ricos en vitaminas e para obter iodo.
Algunhas especies aproveitánse en gastronomía, perfumería, etc….
Algunhas das algas vólvense de cor negra cando secan e outras serven de comida o gando de zonas costeiras .
Sirven de refuxio a especies mariñas e de camuflaxe ós crustáceos.
Os talos dalgunhas algas pardas do tipo laminaria recóllense e empréganse para facer mangos de bisturí.
No hay comentarios:
Publicar un comentario